Dış Cephe Isı Yalıtımı

Isı yalıtım işlemleri binaların pek çok farklı noktasına yapılabilir. Isı yalıtım dış cephe ile bütünleşmiş bir kavram olsa da binaların çatılarına, pencereler ve kapılara, garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlara veya havalandırma kanallarına da ısı yalıtım işlemleri gerçekleştirilebilir.

Çatılarda ısı yalıtımı, levha veya şilte biçimindeki çeşitli yalıtım malzemelerinin kullanılmasıyla yapılır. Bazı binalarda çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşluklar bulunur. Bu binalarda ısı yalıtımı tavan döşemesi üzerine serilerek uygulanır. Çatı arasının yaşam mekânı olarak kullanıldığı binalarda ise ısı yalıtımı çatı seviyesinde yapılır. Ahşap konstrüksiyon tipteki çatılarda ısı yalıtımı merteklerin arasına, altına veya üstüne yapılabilir. Son olarak betonarme kırma çatılarda ise ısı yalıtımı çoğunlukla beton yüzeyin üstüne yapılır.

Duvarlarda ısı yalıtımı, genellikle çeşitli malzemelerin duvarlara monte edilmesiyle binanın dışından, içinden veya iki duvar katmanının arasından yapılır. Duvardan ısı yalıtımı yapılırken dıştan yapılan uygulamalarla cephenin tümüne ısı yalıtım malzemeleri sabitlenebildiği için ısı köprüleri oluşmaz. Bunun yanı sıra uygulama dış taraftan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve yoğuşma meydana gelmez.

Pencereler ve kapılarda ısı yalıtımı; kaliteli, sızdırmaz, doğru uygulanmış ve düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri ile mümkün olabilir. Ayrıca binalardaki kapılar da enerji verimliliği göz önünde bulundurularak seçilmelidir.